Recept: Blåbärsmoussetårta

Oj, minns ni den här tårtan jag bakade i vintras? Fick en förfrågan om receptet på den, men jag har aldrig tagit mig för men nu så! Det var även denna som jag hade på mitt uppbak, fast då med choklad runt sidorna. 
 
Förresten, om ni har frusna blåbär i (som jag hade), se till att de tinat ordentligt, det är såååå lätt för gelatinet att bli klumpigt annars och det resulterar i en tårta som inte alls vill leva ett riktigt liv. (svar ja, jag har provat, med min allra första moussetårta, en med mango, "rör ner gelatinet i frusen mango, jomentjena, det går ju)
 
 
Botten: 

120g mörk choklad
100g smör
2½ dl socker
1½ msk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
1½ dl vetemjöl 
 
Ugn: 175°
 
Hacka chokladen, smält smöret och tillsätt chokladen när du tagit kastrullen från plattan, rör så att det smälter. Blanda ner socker, vailjsocker och salt, sedan ett ägg i taget och till sist vänder man ner mjölet. Smeten ska man hälla i en smord form, ca 22cm, som man lagt ett runt bakplåtspapper på botten (blir tusen gånger lättare att ta loss botten utan att den går sönder då) och grädda i 25-30 min, låt svalna. Den ska vara lite kladdig. 
 
Mousse: 
 
5 gelatinblad
250g blåbär
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde
 
Lägg gelatinet i kallt vatten 5 min. Mixa blåbären. Vispa äggulor tillsammans med florsocker så att det blir vitt, blanda med blåbärspuren. Krama ur gelatinet, smält på svag värme, rör i äggsmeten, blanda i gräddfil och halvfast vispgrädde. 
Häll upp smeten på den kalla kakan, ställ in i kylen. Låt stå helst över natten. 
 
Dekorera med sidenband, choklad, färska blåbär eller vad ni nu känner för. 

Kommentarer
Postat av: J

mm såg gott ut. Tack för receptet!

2014-05-15 @ 23:21:10
Postat av: J

mm såg gott ut. Tack för receptet!

Svar: Varsågod! :)
BeaBanan

2014-05-15 @ 23:21:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0